Wilhelmsen, Unni

Sanger og låtskriver fra Oslo, f. 12.07.1971. NRKs Finn Bjelke hørte henne spille på Smuget i 1995, og ble så imponert over den rødhårede jenta med den vakre stemmen, at han sporenstreks tipset Polygrams Ole Evenrud. Og to uker senere var platekontrakten i boks. I 1996 kom albumdebuten To Whom It May Concern, produsert av Bugge Wesseltoft. Singlen «I Won’t Go Near You Again» ble en stor radiohit, og platen solgte godt. Wilhelmsens akustiske visepop befinner seg i den amerikans­ke singer-/songwriter-tradisjonen, og låter som den nevnte radiohiten og «This Means You To Me, Now» var utstyrt med svært umiddelbare melodier. Debuten innbrakte henne to Spellemannpriser i klassene årets kvinnelige artist og årets album. Journalistene elsket historien om ungjenta som bodde på en knøttliten hybel på Bjølsen, var formann i den lokale tennisklubben, jobbet som museumsvakt i Botanisk hage på dagtid og som rulett-croupier på nattetid. Mindre enn et år etter debuten kom oppfølgeren Definitely Me (1997), som også ble godt mottatt av kritikere og platekjøpere. En stor utenlandslansering var planlagt, men planen falt i fisk da Polygram ble kjøpt opp av Universal og flere av hennes støttespillere forsvant. Wilhelmsens senere album har ikke hatt samme salgssuksessen som de to første, men hun er svært flittig på turnéfronten og har på den måten bygget seg opp en stor og trofast fanskare. Fordi platebransjen har skuffet henne ved flere anledninger, har hun engasjert seg sterkt i artisters rettigheter som styremedlem i organisasjonen Gramo. Hun har også vært medlem av Verdikommisjonen og sittet i andre styrer. Da hun ga ut sitt femte album, Hurricane’s Eye (2002), var det på sitt eget plateselskap, St. Cecilia Music.

To Whom It May Concern (Mercury/PolyGram, 1996)
Definitely Me (Mercury/PolyGram, 1997)
Back In The Blonde (Universal Music, 2000)
Disconnected (Mercury/Universal, 2001)
Hurricane’s Eye (St. Cecilia Music, 2002)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

''Hurricane's Eye'' var Unni Wilhelmsens femte album, og inneholdt låten «Everyone's Honesty»

«I Won't Go Near You Again» og «This Means You To Me, Now» var medvirkende til den store suksessen Unni Wilhelmsens første plate ''To Whom It May Concern'' (1996) fikk.


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no