Antonsen, Ivar

Diskografi fra jazzbasen.no

Ivar Antonsen

Pianist, arrangør, komponist, født 16.04.1946.

Født og oppvokst i Fauske, ledet trioer i eget navn fra 1963, vant en nordnorsk talentfinale same året, spilte en kort tid sammen med Sture Janson i Bodø, og var til å begynne med sterkt inspirert av Bengt Hallberg og Bill Evans. Fra 1964 spilte han mye i Mo i Rana sammen med Bjørn Alterhaug, og flyttet til Oslo i 1967.

I hovedstaden ble han raskt trukket med i jazzmiljøet, «debuterte» her med Palle Mikkelborg og Jan Garbarek, spilte mye i band ledet av Espen Rud (bl.a. ved jazzfestivalen i Molde 1969), turnerte med Lucky Thompson høsten 69, spilte med Ditlef Eckhoff, Bjørn Alterhaug, Karin Krog (pl.innsp. 1972), samtidig som han hadde jobber med egen trio og studerte ved Musikkonservatoriet (fra 1970).

I årene 1973-81 var han ikke så aktiv som jazzmusiker, han underviste ved Musikkhøgskolen fra 1973, var rektor ved Tromsø Musikkskole 1975-77, fylkesmusikkleder i Nordland 1978-79, begynte sitt virke som komponist i europeisk konsertmusikk, tok diplom i komposisjon ved Musikkhøgskolen 1981, men hadde også enkelte jazzjobber, bl.a. med Karin Krog, John Surman, George Russell og Jan Garbarek. Han var rektor ved Buskerud Musikkonservatorium i Drammen 1981-85 og spilte i denne perioden fast med Thorgeir Stubø og deltok på platene «Flight» (1985) og «The end of a tune» (1986).

I 1985 flyttet Antonsen til USA, var musikklærer ved San Diego Community College District, fra 1995 professor i musikk ved California State University, San Marcos, der han underviste i emnene Computers and music, Jazz piano og Critical listening, og fortsatte som komponist. I 1998 var han i Norge og spilte inn kvartettplata «Double circle» (med bl.a. Knut Riisnæs) og 1998-99 duoplata «Dream come true» sammen med pianisten Andy Laverne. På 2000-tallet spilte han mye med tablaspilleren Abhiman Kaushal («East-West Duo»}.

I 2004 flyttet han tilbake til Norge, har siden vært bosatt i Oslo og har gledet hovedstadsmiljøet med sitt fremragende pianospill, bl.a. mye sammen med Knut Riisnæs og Bjørn Alterhaug. I året 2010 kom det ut tre album med Ivar Antonsen: duoplaten «Dialouges» sammen med Vigleik Storaas, «Svartisen» med den italienske gitaristen Maurizio Brundo og «Dec. 17» med Hallgeir Pedersens gruppe «Flight», og på tampen av året spilte han inn en trioplate med Stig Hvalryg og Tom Olstad, «A day at the Opera». I juni 2011 gav han glitrende bidrag på Espen Ruds CD «Dobbeldans».

Norsk Jazzarkiv/November 2012
-
Biografien er produsert av Norsk Jazzarkiv og er tidligere publisert i jazzbasen.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no