Norges mest eksotiske festival?

Nordishavet, Arktis, Svalbard, Spitsbergen, Longyearbyen. Gruvedrift. Isbjørner. Mørketid. Minusgrader. Det er langt til de hete sumpene i New Orleans som fostret denne musikken for to århundrer siden, men like fullt - Longyearbyen har sin jazzfestival. Den heter treffende nok Polarjazz, og starter i dag for tiende gang. En perfekt kombinasjon for den potensielt polfrelste og musikkinteresserte.

Mari Boine (Foto: universalmusic.no)

Av Carl Kristian Johansen

Dette er altså snakk om en festival som avholdes i en av de mest avsidesliggende bosetninger på denne kloden, i den kaldeste perioden og på et tidspunkt dagslyset er flere uker unna. Det er kanskje eksotisk nok til fungere?

Ballade snakket med styreleder Lasse Stener Hansen om premissene for denne festivalen.

- Det startet for ti år siden med at noen ønsket å fylle hotellene her oppe. ”Hva kan vi trekke folk hit med i mørktida” var spørsmålet som ble stilt. Da var det noen som kom på den geniale ideen om starte en jazzfestival.

- Det er egentlig en stor utfordring for vi har ikke et publikumsgrunnlag som er stort nok til å betale de store honorarene. På en annen siden har vi et unikt sted, og artister ønsker å komme til Svalbard for å være med denne spesiell opplevelse. Vi betlaler ikke de akkurat de beste honorarene. Økonomien er basert på at SAS har sponset oss og at lokalt næringsliv har stilt opp på sponsorsiden.

Champagne

Polarjazz varer i tre dager, fra torsdag til søndag. Flyrutene til Tromsø er begrenset til tre dager i uken utenfor sesong.

- Artistene må være i Longyearbyen i minst tre dager. Vi huser alle artistene og de blir godt tatt vare på. Det er noe av greia at man ivaretar artistene på en bra måte. Jeg har nettopp hentet de første 25 artistene på flyplassen med champagne og full pakke, sier Hansen.

- Det er mange kjent ansikter blant artistene. Og dette er jo en musikkfest, Polarjazz kan neppe kalles en jazzfestival i ren forstand. I år er det blandet med alt fra blues til… ja, vi har artister som Mari Boine, Dance With a Stranger og Fliflet Hamre, sier Hansen.

Høydepunkter

Akkurat som de andre jazzfestivalene i Norge blandes altså jazzmusikken med god musikk fra andre genre. Men hva har høydepunktene vært i løpet av disse ti årene dere har holdt på med dette?

- Vi har alltid hatt to hoteller, men det ene er stengt nå på grunn av overkapasitet. Festivalmessig var det veldig bra da vi hadde to hoteller og kunne variere scener og lage spennende konsepter

- Rent kunstnerisk sett synes jeg vi har hatt høydepunkter hvert år. Vi får oss stadig overraskelser. Jeg hadde for eksempel ikke hørt Transjoik før de spilte her i fjor. Det er fint å bli overrasket av artister man ikke har knyttet spesielle forventninger til.

- Et høydepunkt var på lørdagen i fjor da vi hadde flere konserter på samme scene etter hverandre, som endte i en jam med alle bandene til slutt. Taket lettet nesten på hotellet fram til kl. 0300 den natta.

Oppslutning

Det bor om lag 2500 mennesker i Longyearbyen, og av disse regner Hansen 800-900 mennesker som potensielle festivalgjengere etter å ha trukket fra pendlere og barn.

- I fjor måtte vi faktisk avvise folk i døra. Vi hadde vel i gjennomsnitt 300 mennesker inne på hvert arrangement. Det er bra til å være Longyearbyen. Folk har lært og i år har vi hatt stor pågang på forhåndsbestillinger.

Polajazz startet onsdag med Jazzvorspiel, som er en jam med lokale musikere.

Dette er artistene på årets festival:

  • Mari Boine
  • Brass Brothers
  • Fliflet Hamre
  • Nobodys Business Bluesband
  • Christiansand String Swing Ensemble
  • Gupo Zanza,
  • Karpe Diem
  • Dance With a Stranger
  • Rips & Barabara
  • Dixi

Festivalperioden er fra 1. – 4. februar. Siste mulighet til å rekke festivalen er ved å fly fra Tromsø i morgen fredag.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no