Ettertraktet serie på Ta:lik

INTERVJU: Mellom 1953 og 1974 gav NRK ut en serie innspillinger på 78-plater og vinyl, med det som på den tiden ble oppfattet som sentrale utøvere av folkemusikk. Nå slipper Ta:lik den samme serien på 19 CD plater fram il 2010. Den siste utgivelsen i rekken vil bli en DVD. - Serien gir i et godt tidsbilde av hva folkemusikken var den gangen, sier Frode Rolandsgard i Ta:lik til Ballade.

Frode Rolandsgard

Av Carl Kristian Johansen

Gjenutgivelser og nyopptrykk av gamle innspillinger til nye formater er en etablert øvelse i platebransjen. Nå er det plateselskapet Ta:lik, i samarbeid med NRK og Arne Bendiksen, som tar i et tak for å gjenutgi serien "Norsk folkemusikk", opprinnelig sluppet i en 20-års periode fra 1953 og framover.

- NRK hadde behov for en representativ serie med folkemusikkinnspillinger som de kunne vise fram til de andre kringkasterne i det europeiske kringkastingssamarbeidet (EBU). Mange av medlemslandene hadde allerede slike serier, sier Frode Rolandsgard i Ta:lik til Ballade.

NRK slapp i perioden 1953 til 1974 folkemusikkinnspillingene som 78-plater og etter hvert på vinyl i 7” og 12” format. Selskapene som gav ut disse ut varierte.

- NRK inngikk et samarbeid med RCA, og senere selskaper som Discos og Nera, om å gi ut denne serien. Da vi bestemte oss for å gi ut dette på Ta:lik viste det seg at NRK ikke hadde mastertapene. Arne Bendiksen derimot hadde kjøpt opp rettighetene til alle de involverte selskapene og satt på masteropptakene, og han skal ha kreditt for å ha tatt godt vare på disse, sier Rolandsgard.

Hvorfor ønsker Ta:lik å gi ut denne serien nå?

- Det var veldig lite folkemusikkplater i handelen i den perioden. Denne serien ble ganske enerådende på hva som var norsk folkemusikk, noe som gav denne serien høy status.

- I utgangspunktet var det en bra sammensatt serie. Den har en slags legendestatus, og den er svært ettertraktet og vanskelig å få tak i i dag. Vi håper at vi kan nå kjøpegruppa – og at den vil vise seg å være litt gjev. Serien gir i hvert fall et godt tidsbilde av hva folkemusikken var den gangen, sier Rolandsgard.

Det var programsekretær i Folkemusikktimen Rolf Myklebust som i sin tid stod bak serien. LP-omslagene ble designet av Kari Rolfsen, og det er Rolfsens særpregede tegninger vi finner på omslagene når Ta:lik slipper alt på ny. På 50- og 60-tallet drev NRK utstrakt innsamlingsarbeid av folkemusikk. Det meste av opptakene vi kommer til å høre ble gjort spesielt for denne serien, som det nå blir mulig å abonnere på. Det har kommet tre plater siden offisielt slipp i slutten av november, og abonnentene har meldt interesse, kan Rolandsgard fortelle.

- Det er mange som allerede har tegnet seg på. Dette er et stort løft for Ta:lik. Vi skal gi ut 20 plater, og det betyr at man må gange alle kostnader med 20. Forhåpentligvis kan vi gange inntektene med 20 også, sier Rolandsgard, som medgir at han enda går litt på nåler i forhold til økonomien i dette.

I serien Norsk folkemusikk har Ta:lik allerede sluppet ”Båra ho bryter så vide” (TA53CD), ”Slåttar frå Telemark og Hallingdal” (TA54CD) og ”Slåttar frå Voss og Valdres” (TA55CD). Det vil totalt komme 19 CD-er og én DVD. Den vil inneholde NRK-opptak med flere av artistene som er å finne i serien.

Besøk denne siden hos Ta:lik for mer informasjon.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no