Bjørnstad, Ketil

Diskografi fra jazzbasen.no

Pianist, komponist, f. i Oslo 25.04.52

Bjørnstad er opprinnelig utdannet klassisk pianist, og debuterte som solist med Oslo Filharmoniske orkester i 1969 i Bartóks 3. klaverkonsert. Han begynte tidlig i sin karriere å orientere seg mot jazz- og rockverdenen, og samarbeidet bl.a. i 1971 med Svein Finneruds trio.

Bjørnstads har som musiker spredt seg over en lang rekke genrer og stilarter, og han har gitt ut nærmere 50 LP/CD-produksjoner. Som utøver har Bjørnstad selv uttalt at «tonalitetsmessig er jeg kanskje friere, og akkordmessig ligger mye av det jeg holder på med nærmere det klassiske – de tradisjonelle jazzakkordene er ikke hovedgrepet mitt.»

Når mange av Bjørnstads innspillinger har falt innenfor jazzbegrepet, har dette også hatt sammenheng med hans valg av medmusikere. I løpet av 1970-tallet gav Bjørnstad ut en rad innspillinger sammen med musikere som saksofonisten Knut Riisnæs, gitaristene Jon Eberson og Pete Knutsen, bassistene Arild Andersen og Terje Venaas, og trommeslagerne Jon Christensen og Pål Thowsen. Blant disse er debutplaten «Åpning» (1973), «Berget det blå» (1974 – Spellemannprisvinner i Åpen Klasse), «Tidevann» (1979) og «Engler i sneen» (1981).

Bjørnstad har i løpet av sin karriere hatt en utstrakt konsertvirksomhet så vel innen- som utenlands, og har siden festivaldebuten i Molde 1977 opptrådt ved de fleste norske jazzfestivaler. Et eksempel på hans genreoverskridende karakter kan finnes i bestillingsverket «Grace» til Vossajazz 2000 – der orkesteret bl.a. besto av Arild Andersen, vokalisten Anneli Drecker og saksofonisten Bendik Hofseth.

Etter et tiår mye preget av aktiviteter i andre retninger (hvorav «Preludes 1», «– 2) og «Pianology» fra 1984-87 ble gjenutgitt i 2011 som «Early piano music»), kom i 1990 CD-ene «The Shadow» og «Odyssey», der Arild Andersen og Pål Thowsen igjen medvirker, i tillegg til gitaristen Frode Alnæs. I 1993 startet Bjørnstad et samarbeid med plateselskapet ECM, som bl.a. resulterte i «Water Stories» (1993) og «The Sea» (1994 og 1996), med bl.a. Jon Christensen, gitaristen Terje Rypdal og den amerikanske cellisten David Darling. Bjørnstad har siden dette ofte arbeidet i duosammenheng med så vel Darling som Rypdal, samt den svenske bassisten og cellisten Svante Henryson (med CDen «Night song», utgitt 2011).

I løpet av de senere årene har Bjørnstad igjen gjort flere produksjoner sammen med jazzmusikere, bl.a. «Seafarer’s Song» (2003), «Solskinnsdypet» (2004), «Floating» (2005) og «Devotions (2007). Blant musikerne som medvirker på disse innspillingene finner vi trompeterne Arve Henriksen og Nils Petter Molvær, saksofonisten Wolfgang Puschnig, bassistene Arild Andersen, Palle Danielsson og Bjørn Kjellemyr, samt trommeslageren Alex Riel og perkusjonisten Marilyn Mazur. I 2008 utkom CD-en med Ketil Bjørnstad og Terje Rypdal, «Live in Leipzig», i 2010 CDene «Hvalenes sang» og «Remembrance» i eget navn, fulgt av «Sunrise» (med Oslo kammerkor) fra 2012 og «La Notte», utgitt i 2013.

Nasjonalbiblioteket/Januar 2015


-
Biografien er produsert av Norsk Jazzarkiv og er tidligere publisert i jazzbasen.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no