Raknes, Eldbjørg

Diskografi fra jazzbasen.no

Vokalist og komponist, f. i Midsund 09.02.1970

Eldbjørg Raknes har sin utdanning fra Jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim, der hun ved siden av sang som hovedfag også studerte pedagogikk, komponering og arrangering. Etter endt utdanning har hun selv undervist samme sted. Raknes har deltatt i et vidt spekter av musikalske sammenhenger, og har vært mye brukt som komponist i vokalsammenheng, så vel for små som for større besetninger.

En viktig samarbeidspartner i Raknes’ tidlige karriere var pianisten Christian Wallumrød. Sammen opptrådte duoen med standardlåter på sin måte ved Moldefestivalen i 1991 og 92. På Vossajazz i 1993 ble duoen utvidet med trompeteren Per Jørgensen. Dette formatet gjenfinnes også, med Arve Henriksen på trompet, gjennom gruppen Nutrio. Nutrio presenterte bl.a. Raknes’ komposisjoner til tekster av Dorothy Parker og Karin Boye. De turnerte i Norge og opptrådte ved Moldefestivalen i 1993, og ved Vossajazz, Varangerfestivalen og i Berlin i1994.

En annen hovedgruppe i Raknes’ karriere har vært vokalkvartetten Kvitretten, der en stor del av repertoaret bestod av komposisjoner av Raknes. Gruppen ble dannet i 1991, og den opprinnelige besetningen besto, foruten Raknes, av Kjersti Stubø (1991-97), Tone Åse, Anna Sundstrøm (1991-94) og Hans Jørgen Støp (1992-95). Gruppen gjennomførte i løpet av de neste ti årene en rekke turneer og festivalopptredener så vel i Norge som i Norden for øvrig. Deres første CD «Voices», med Kristin Asbjørnsen i stedet for Støp, kom i 1996. De medvirket også på Lars Martin Myhres «Hysj» (1997) og Odd Børretzens «Vintersang» (1998), og mottok Norsk Kulturråds ensemblestøtte 1997-99. I 1997 kom gruppens andre CD «Everything Turns», der Solveig Slettahjell hadde erstattet Stubø. og samme besetning ga i 2002 ut «Kloden er en snurrebass» i samarbeid med poeten Torgeir Rebolledo Pedersen og komponist Christian Wallumrød. Gruppen arrangerte i denne forbindelse en kombinert 10-års jubileums-, release- og avskjedskonsert på Blå i Oslo.

I 1994 overtok Raknes rollen som sanger og komponist etter Elin Rosseland i gruppen SØYR, og hun deltok på CD-en «Med kjøtt og kjærlighet» (1997). I 1995 hadde vokaltrioen ESE, med Sidsel Endresen og Elin Rosseland i tillegg til Raknes, bestillingsverket på Vossajazz, og gruppen gav senere også ut CD-en «Gack» (1999)

I 1997 så kvartetten Tingeling dagens lys (Raknes, vokal, Nils-Olav Johansen, gitar, Maria Kannegaard, keyboards, Per Oddvar Johansen, trommer). Igjen er Raknes’ komposisjoner det musikalske utgangspunktet, til tekster av bl.a. Pablo Neruda, Dorothy Parker og James Joyce. Gruppen eksisterte i 10 år, og opptrådte jevnlig på konserter og festivaler så vel i Norge som i Europa for øvrig. I enkelte tilfeller ble gruppen utvidet med gjestemusikere, som bassist Mats Eilertsen og pianistene Christian Wallumrød eller Steinar Nickelsen, og i 2006 ble Raknes’ bestillingsverk «Not Satisfied» oppført ved Vossajazz av Tingeling utvidet med vokalistene Kirsti Huke, Siri Gjære og Jarle Bernhoft. Gruppen ga ut CD-ene «Tingeling» (1997), «Til Iris» (2001) og «I Live Suddenly» (2006).

Raknes har de siste årene gjort en rekke solokonserter, og utga i 2006 CD-en «SOLO». Hun har også arbeidet mye med musikk for barn og i teatersammenheng. I 2007 kjøpte hun to gamle hus i Sjøbygda i Selbu og startet her arbeidet med å utvikle Sjøbygda Kunstnarhus – beskrevet av henne som «ein tverrkunstnerisk periodearbeidsplass og møtestad». I 2009 gav hun ut CDen «From frozen feet heat came» i småformat med Eirik Hegdal og Stian Westerhus; året etter kom soloplata «Sense», i begge hvor hun, foruten stemmen, bruker «live sampling» og forskjellig perkusjon.

Hun fortsatte også med bidrag til andres prosjekter, som Trondheim Jazz Orchestra & Øyvind Brækkes «Migrations» (utgitt 2011). Året 2011 ble fullendt med tildelingen av Radka Toneffs minnepris under jazzfestivalen i Molde og ikke minst årets Buddypris.

I 2013 gav hun ut en egen CD med det enkle navn «Open». Sammen med pianisten Oscar Grönberg spilte hun i 2014 inn CDen «You make me feel».

Nasjonalbiblioteket/Januar 2015
-
Biografien er produsert av Norsk Jazzarkiv og er tidligere publisert i jazzbasen.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no