Supersilent 9

Jarle Vespestad har tatt sine trommestikker og forlatt Supersilent. Til helgen gjennomføres seanse to og tre på Henie-Onstad Kunstsenter, i en serie innspillinger som skal danne grunnlaget for utgivelse nr. 9 fra kvartetten som ble en trio.

Supersilent (Foto: Ellen Ane Eggen)

Av Carl Kristian Johansen

Supesilent ble til da Helge Sten, aka Deathprod, i 1997 ble en del av det som var trioen Veslefrekk. Etter 12 år som kvartett har trommeslager Jarle Vespestad sluttet, og foruten Sten står Arve Henriksen og Ståle Storløkken igjen.

Trommeslagerens exit betyr verken kreativ dvale eller aktivitetsmessig bølgedal for den nye besetningen. I januar gjennomførte trioen en session i Rainbow Studios på Torshov, og helt i slutten av mars det avlegges et besøk i Athletic Sound i Halden. Før Halden-besøket skal nye Supersilent erobre Henie-Onstad Kunstsenter.

Lørdag skal det gjøres en innspilling i kunstsenterets Studio, og søndag åpnes det for publikum på samme sted. Konserten skal også tas opp, og til sammen skal de fire seansene redigeres ned til det som skal bli albumet 9.

På Henie-Onstad kommer Supersilent til å framstå som en Hammondorgel-trio.

- Det var en idé vi hadde, og vi får se hva som kommer ut av det. Hammondorgelet er et fantastisk instrument, og det ligger veldig i vår bane å ta tak i det. Det blir med våre devicer og bokser som mellomledd, så hvordan det kommer til å bli er helt usikkert. Vi har ikke øvd eller gjort noe forarbeid, sier Sten, helt i tråd med det som har vært Supersilents filosofi gjennom disse 12 årene.

Helgens seanse blir antagelig første og siste gang Supersilent framstår som en Hammondtrio. Sten forteller at Rainbow-opptakene først og fremst består av helt akustiske frambrakte lyder, også det er et skritt til siden for et band som er kjent for å ta i bruk elektroniske virkemidler i stor skala.

- Dette betyr ikke at lyden av Supersilent vil forandre seg. Det er bare en del andre områder vi har lyst til å se litt på, hevder Sten.

- Det åpner seg hele tiden nye muligheter og det framtvinger at vi må tenke litt annerledes. Trommene var ganske viktige i Supersilent, og den nye situasjonen krever at vi driver research i forhold til hva vi kan gjøre som trio, sier han.

Hvorfor Henie-Onstad?

- Fordi vi trenger en location av en viss størrelse som tåler litt lyd. Orgeltingene vi kommer til å gjøre vil bli ganske kraftig tror vi. Samtidig tenkte vi å slå det sammen med en konsert mens vi har riggen oppe.

Henie-Onstad har sterkt markert at de ønsker å friske opp sin forhistorie som skarpskodd crossoverarena mellom diverse musikalske retninger og andre kunstformer. Sten mener andre bør vurdere om Supersilent hører hjemme i tradisjonene som sitter i veggene på kunstsenteret, men vurderer Henie-Onstad som et sted med en interessant historie.

- Det er utrolig mye spennende som har skjedd på Henie-Onstad i feltet mellom kunst og musikk. Derfor var det naturlig for oss å ta kontakt med tanke på det fokus stedet har hatt på denne type uttrykk også i nyere tid, sier Sten.

Etter planen vil Supersilent 9 slippes høsten 2009. Plateselskap er fremdeles Rune Grammofon. Hammondkonserten skjer i Studio på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden søndag kl. 14.00. Mer informasjon finnes på sidene til kunstsenteret.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no