Ap: Teknologien gir fantastiske muligheter

POLITISK RUNDSPØRRING: Er fri fildeling verneverdig? Bør åndsverkloven i så fall endres? Hvor mye overvåkning kan vi tillate på nettet? Ballade har fått de politiske partienes synspunkter på fildeling, regelverk og håndhevelse. I dag svarer Tove Karoline Knutsen fra Arbeiderpartiet.

Tove Karoline Knutsen_Ap_vertikal

Av Carl Kristian Johansen og Tellef Øgrim

Ballade har foretatt en rundspørring på Stortinget for å lodde dybden i kunnskapen og avdekke holdningene til åndsverk og fildeling. Er fildelingen verneverdig? Bør i så fall åndsverkloven endres? Hvor mye overvåkning kan vi tillate? Debatten på dette feltet har vært preget av skyttergravsmentalitet. Kan vi håpe på et bedre debattklima der både prinsipper og konkrete tiltak kan vurderes nøkternt?

Den rød-grønne regjeringen har sagt at den skal ta opp åndsverkloven til revisjon i løpet av 2009. Kanskje kommer saken til Stortinget i høst, men ikke før valget. Det har ikke kommet signaler på hvor omfattende revisjonen vil bli eller om sentrale prinsipper som eksemplarframstillingsretten og retten til tilgjengeliggjøring skal endres.

Partiene har hittil hovedsaklig møtt utfordringen med åpne seminarer og rådslag. Noen få har markert seg konkret. Men hvor går de politiske skillelinjene i fildelingssaken? Mener partiene i bunn og grunn det samme bak fernisset av politisk retorikk? Eller vil holdningene til disse problemstillingene, som skal veie opphavspersonens rettigheter mot fri deling av kultur, avtegnes etter tradisjonelle politiske akser, med fokus på eiendomsretten og kommersielle næringsaspekter til høyre for sentrum, og de kollektive rettene til venstre?

Hittil har Venstre, Høyre, Senterpartiets og Kristelig Folkeparti svart. I dag svarer Tove Karoline Knutsen fra Arbeiderpartiet.


Knutsen har valgt å slå sammen sine svar på Ballades spørsmål til sammenhengende teskt-blokker. Her er spørsmålene vi stilte, fulgt av Knutsens samle-svar:

Er fildelingen en positiv kraft i utviklingen av Internett?

Mener dere at man kan regulere fildelingen, i så fall på hvilken måte?

Hvordan vil partiet stimulere til videre innovasjon av betalingstjenester som kan overflødiggjøre den ulovlige delingen av opphavsbeskyttet materiale?

Kan man/bør man kunne etablere et system for kompensasjon/avregning av musikkfiler som brukerne selv velger å distribuere i nettverk?


- Fildeling kan grovt sett inndeles i to hovedgrupper; lovlig og ulovlig fildeling. Den nye teknologien, som gjør det mulig å dele kunnskap og opplevelser, gir oss først og fremst fantastiske muligheter - ikke minst sett i lys av en ønsket demokratisering og desentralisering når det gjelder tilgang til informasjon. Samtidig står vi overfor betydelige utfordringer f.eks når det gjelder ulovlig nedlasting av rettighetsbeskyttet materiale. AP mener at man her må bruke den løpende teknologiske utviklingen til å finne gode løsninger som ivaretar opphavsretten og som gir rettighetshavere kompensasjon for bruk av eget materiale. Det betyr at man må utvikle ulike betalingsordninger for lovlig bruk av rettighetsbeskyttet materiale; f.eks ved nedlasting eller ”streaming”, som det lovlige nettstedet Spotify gjør med musikk. Hvorvidt dette skal skje gjennom å belaste bruker pr. nedlasting, gjennom abonnementsavgifter eller på annen måte, er det de teknologiske mulighetene som må gi svar på. Brukervennlighet på lovlige tjenester vil her være et stikkord dersom vi skal få bukt med ulovlig nedlasting. For AP er ulovlig bruk av beskyttet materiale ikke akseptabelt og må betraktes som tyveri.

AP støtter ikke ideen om at finansiering via skatteseddelen kan være en farbar vei; til det er dette en for byråkratisk og uforutsigbar løsning.


Er Ap villig til å ta opp enerettene i åndsverkloven til ny diskusjon, hvis det kan bidra til en styrking av balanse mellom rettighetshaverne og internettbrukernes interesser?

Personvernkommisjonen foreslår en nemd for Internett. Hva mener partiet om etableringen av en slik nemd?

Venstre ønsker seg en offentlig utredning av fildeling og opphavsrett på Internett i form av en NOU for så raskt som mulig å skape et felles kunnskapsgrunnlag, og foreslå politiske løsninger.

Hva mener partiet om en slik utredning?


- Det ligger i vårt syn på opphavsretten at vi mener rettighetshavers enerett til eksemplarframstilling og tilgjengeliggjøring er viktig, og at den ikke bør svekkes ved en eventuell gjennomgang av åndsverkloven. Og selvsagt er det Aps mening at opphavsretten gjelder på alle framstillingsplattformer, også Internett. Det er naturlig nok slik at håndheving av lov må berøre personvernet i den nye distribusjonsteknologien. Dette er problemstillinger som omtales i Personvernkommisjonens NOU for 2009: ”Individ og Integritet”. Her foreslås det blant annet å opprette en nemd for Internett, som skal være forpliktende for nettleverandører, og skal jobbe effektivt med tanke på vern av opphavsretten. Dette og andre forslag vil vi ta stilling til når dokumentet har vært ute på høring.

Tanken om en offentlig utredning om fildeling og opphavsrett på Internett for å framskaffe et felles kunnskapsgrunnlag om feltet er positiv, selv om vi pr. dato ikke har besluttet å sette i gang et slikt arbeid.


Platebransjen er entydig på at fildeling ikke autorisert av opphavsmann er årsaken til fallet i omsetning siden 2000. Forbruker/konsumentundersøkelser, for eksempel en fersk BI-rapport, tyder imidlertid på at fildelere er den gruppen som kjøper mest musikk. Det samme gjør en rapport i regi av Universitetet i Uppsala/EU fra 2007, (Musiclesson, som hevder at fildeling stimulerer til mer interesse og mer salg av musikk).
Har partiet noen oppfatning av hvorvidt det stemmer at fildelingen fører til fall i platesalget?

Hvor viktig er det at vi kommer fram til, for eksempel i nevnte NOU, en begrunnet oppfatning av hvor skadelig fildelingen er?


Det har til alle tider vært slik at når teknologien åpner for framstilling av ulikt materiale på nye plattformer, vil dette for en del områder - f.eks musikk - bety at de nye plattformene gradvis overtar. Samtidig ser vi at forskjellige plattformer kan eksistere side ved side; f,eks har ikke lydboka overflødiggjort papirboka. Det er imidlertid nærliggende å tro at nedgangen i cd-salget har å gjøre med den økte tilgangen til musikk på nettet. Det viktigste vil imidlertid være at alle som kjøper musikk gjør dette hos tilbydere som selger på lovlig vis. Det er dette som vil være vår utfordring framover, hvor målet er å sikre at kunstnere og rettighetshavere kan høste frukten av eget arbeid.


Tove Karoline Knutsen sitter i Stortingets familie- og kulturkomite for Arbeiderpartiet.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no