- Visst dør musikken

INNLEGG: De fleste kommentarene til min artikkel «Musikken dør, alle taper» synes å ikke ta inn over seg kronikkens poeng: å se forskjell på mitt og ditt, skriver Tore Magnus Pettersson.

Tore Magnus Pettersson (Foto: Tone Balslev Haugerud)

Alle taper når det blir allment å fravike vår felles oppdragelse om at vi ikke skal stjele fra hverandre, og ikke utnytte hverandre.

En av landets mest profilerte artister kommenterer artikkelen (som første ble publisert i Dagsavisen, og siden her i Ballade) slik i en epost:

«Veldig bra! Det er akkurat slik det henger sammen.

Det rare er at det finns en slags gjengs oppfatning blandt de unge og rocka at plateselskapene er snyltere.

Siste albumet mitt kostet 300.000 å få lydfestet (før masseproduksjon m.m.) Og når man vet at det i tillegg koster 44.000 for én visning av en 20 sekunders reklamesnutt på TV2 mellom Været og Fotballkampen, så burde det være klart for alle at å tjene inn igjen en totalkostnad, som til slutt ender på 1,4 mill, blir tyngre og tyngre når stadig flere «krever» å få laste det ned gratis for å gi disse jævla plateselskap-snylterne en på trynet...»

Normalsalg for denne artisten, før nedlastningens tid, var over 100.000 pr utgivelse, i våre dager selger artisten 30.000. Fordi han både skaper og fremfører sitt eget materiale for sitt store publikum, klarer han seg godt.

Men jeg har en annen kollega, en hardtarbeidende rendyrket komponist, som for få år siden gledet nasjonen med sanger vi nynner fremdeles. Den gang hadde han en inntekt, som på ingen måte var stor, men som han på sin nøkterne måte kunne leve av.

Av mangel på oppdrag i et inntørket innspillingsmarked, har han mistet sitt levebrød. Å omskolere seg til opptredende musiker er ikke aktuelt. Han fikser ikke å stå forran publikum.

I dag brødfør den begavede komponisten seg ved å utøve en deltidsstilling som pianolærer i en kommunal musikkskole.

Til det «rare» med at lovbrytende fildelere skylder på plateselskapene: Jeg tror ikke det er noe mystisk over dette: Rettssalene er fulle av eksempler på lovbrytere, som alltid fremhever noe eller noen å skylde på, som etter deres forhåpning skal virke formidlende på den ulovlige handling de selv har utøvet.

Ynkelige borgere, som bedriver ulovlig fildeling, er ingen unntak.

Til dere som går inn for at det skal være gratis å laste ned opphavsrettslig beskyttet materiale: Dere representerer sikkert et bredt spekter av faglærte, dyktige yrkesutøvere. Signaturen under ytringene deres er imidlertid kodet. Det er derfor ikke så lett å få tak i dere. Men jeg vil at dere skal vite at det er et stort behov for dere! Den førnevnte rendyrkede komponist har et godt belånt, men ellers falleferdig hus som trenger vedlikehold. Han er svært interessert i å få høre om alt det gratisarbeid dere så villig kan tilby dere å utføre for ham. Kronikøren formidler kontakt.

At en særdeles populær norskspråklig artists platesalg stuper fra 100.000 til 30.000 kan være tegn på at 2/3 av hans publikum krenker hans opphavsrett. Hver dag er det 140.000 brukere av The Pirate Bay i Norge (Asker og Bærum Tingrett). Hva har du, herr justisminister, til hensikt å gjøre med uretten og forfallet?


Tore Magnus Pettersson – syngende sangskriver.

— — —

Straks overstående skriveri var publisert, tok nettet til å koke med kommentarer igjen – og denne gang var skyllebøttene enda fjærnere fra problemstillingen. Dere kan lese dem i all sin gru her, eller spare dere tid og bekymring, og heller lese kommentarene i et kortfattet sammendrag utført av redaktør Bjørn Steinar Meyer:

«Nei til avgifter, nei til skatt, nei til å betale andre, nei til alt, utenom at jeg skal ha høy lønn og få alt gratis.
Heia meg for jeg er meg og meg er jeg og jegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjeg jegjegjegjegjegjegjegjegjeg
jegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjegjeg jegjegjegjegjegjegjegjegjegjeg
og meg»

De ulovlige fildelerne rammer såvisst plateselskapene. Men at de samtidig også rammer dem de påstår seg å være hengivende fans av, synes å være blåst ut av hodene deres.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no