- Har ikke blitt sure og grinete

NRKs musikkrettighetsansvarlig sier det ikke stemmer at NRK alltid helst gjøre kontraktsforhandlingene med artister via festivalene som har booket dem.

Per Ole Hagen er NRKs musikkrettighetsansvarlig. Han sier at det ikke stemmer at NRK alltid helst gjøre kontraktsforhandlingene med artister via festivalene som har booket dem.

- Vi forholder oss til festivaler i hovedsak på to måter. For pop- og rockeband er det oftest plateselskapene som sitter på de mekaniske rettighetene til artistene. Det betyr at vi må forhandle med selskapet om lov til å dekke konsertene. I vår dekning av Norwegian Wood, for eksempel, har vi forhandlet direkte med artistenes representanter siden 1994. I klassisk- og jazzverden er det i større grad agenter og bookingansvarlige som representerer artistenes rettigheter. Festivalene har jo da booket dem via de samme representantene, og de tilfellene er det ofte mer praktisk at vi går via festivalledelsen.


Liker best å forhandle direkte med artistene
Hagen sier at han personlig føler seg mer komfortabel med å forhandle direkte med hver enkelt artist. Men det er også noen festivaler som ”definitivt ikke” ønsker at NRK tar direkte kontrakt med artistene.

- Hvilke festivaler er det snakk om?

- Det vil jeg ikke si noe om. Dette handler om konfidensialitet - kontraktsvilkår er ingen offentlig sak.

- Hva gikk galt i forhandlingene med Motorpsycho og Moldejazzen?

- Det kan jeg heller ikke si noe om. Men jeg kan si at NRK Petre fortsatt er veldig interessert i å gjøre radioopptak av bandets konsert på Øyafestivalen, og at vi er forhandlinger om det nå. Det er ikke sånn at vi har blitt sure og grinete og nå vil holde oss borte fra dem.


Gir artistene godkjenningsrett
NRK gikk i fjor igjennom kontraktmalen de har brukt ved opptak av konserter.

- Vi hadde et møte med Ifpi Norge og et plateselskap vi, ehm, har kranglet en del med tidligere. Sammen fant vi en ny kontraktmal som begge parter var fornøyd med. I år har vi hatt et tilsvarende møte med Gramart og MFO. I de tilfellene vi gjør opptak, gir vi artistene godkjenningsrett. Vi har ingen ønsker om å sende opptak som artistene er sterkt misfornøyd med.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no