Dårlig Grasrot-utbytte for musikklivet

Idretts-Norge har nok en gang stukket av med omtrent hele utbyttet når Norsk Tippings Grasrotandel er fordelt.

Torsdag ble det utbetalt nye 93,6 Grasrot-millioner til frivillige lag og organisasjoner. I hele fjor ble totalt 264 millioner kroner fordelt til lokale foreninger. Fremdeles er det fotballklubber og idrettslag som forsyner seg med det aller meste av frivillighetspotten. Nesten 70 prosent av grasrotpengene går til idrettsforeninger. Kunst- og kulturfeltet får i underkant av 10 prosent av midlene.

– Musikklivet har fremdeles noe å lære av idrettslagene. De var tidlig ute med å mobilisere lokalt, slik at mange registrerte seg som grasrotgivere, sier Magne Vikøren, konstituert kommunikasjonssjef i Norsk Tipping.

Alle tildelingene kan sees på Norsk Tippings hjemmesider.


Første korps er nummer 179
Per i dag er 662 688 nordmenn registrert som grasrotgivere, og bidrar med fem prosent av sin tippeinnsats til lokalt frivillighetsarbeid. Flest givere og høyest pengesum har Vålerenga Fotballklubb, som i fjor fikk utbetalt over 2 millioner kroner gjennom denne ordningen.

En må helt ned til 179. plass på listen over grasrotmottakere for å finne det første musikkorpset. Der befinner Kirkenes Hornmusikk seg; de fikk inn 186 712 kroner i løpet av 2010 fordi 137 av deres venner leverte inn sine tippe- og lottokuponger. Enda lenger ned på listen finner en første kor som har mobilisert givere: Søreide Songlag befinner seg på 451.plass, og er det koret i landet som har fått mest ut av denne ordningen. De fikk inn over hundre tusen kroner fra Grasrotmidlene i fjor.


- Korpsøkonomien blir tøffere
Holger Gulbrandsen, generalsekretær i Norges Musikkorpsforbund, erkjenner at musikklivet har et arbeid å gjøre for å tilgang på mer av denne pengepotten.

– De fleste som tipper har et nært forhold til idrett, og selv om vi har oppfordret våre korps til å verve grasrotgivere, ser det ut til at mange prioriterer idrettslaget sitt foran koret eller korpset, sier Gulbrandsen. Han opplever at rammevilkårene for det frivillige musikklivet er en utfordring i mange lokalsamfunn. Blant annet er kulturandelen av de såkalte Tippemidlene redusert fra 48 prosent til 36 prosent de siste årene.

– Mange korps har en tøff økonomisk hverdag. Grasrotutbetalingene kan utgjøre en forskjell hvis man er flink til å mobilisere givere. Men vi ser det som et paradoks at vi i FNs Frivillighetsår ser at situasjonen for korpsene ser ut til å bli enda tøffere når det gjelder økonomi, sier Gulbrandsen.


Klar oppfordring
Fra Norsk Tipping kommer det en klar oppfordring: – Det er 2 millioner som tipper her i landet. Bare hver tredje tipper har registrert en Grasrotmottaker. Det betyr at det er 200 millioner kroner årlig som ennå ikke blir fordelt. Her kan korps, kor og alle andre frivillige organisasjoner gjøre en dugnad som får langsiktige konsekvenser, sier Magne Vikøren.


Grasrotutbetalinger 2010
Her er en oversikt over de heldigste grasrotmottakerne - og de lagene innen musikklivet som ligger høyest oppe på listen:

1. Vålerenga Fotballklubb 2 017 852 kr
2. Bodø-Glimt FK 1 237 407 kr
3. Lillestrøm Sportsklubb 848 069 kr
179. Kirkenes Hornmusikk 186 712 kr
314. Snarøya skoles musikkorps 133 559 kr
451. Søreide Songlag 107 147 kr
601. Årdalstangen Musikklag 84 383 kr
704. Prinsdal Skolekorps 73 921 kr
779. Flekkefjord Musikkorps 67 949 kr
849. Oppsal Janitsjar 64 052 kr


Slik blir du Grasrotmottaker:

Vel 17 000 lag og foreninger er registrert som mottakere av Grasrotandelen til Norsk Tipping. Alle som tipper har mulighet til selv å definere hvilken frivillig organisasjon som skal få fem prosent av spillerinnsatsen. For å få utbetalinger via denne ordningen, må laget være registrert i Frivillighetsregisteret og være godkjent som grasrotmottaker.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no