MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Formoe, Terje

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2006050509290515630579




Vokalist, gitarist, komponist og skuespiller,
f. 06.12.1949 i Fredrikstad. Han er mest kjent som mannen bak Kaptein Sabeltann, en av tidenes mest populære underholdningsfigurer for barn i Norge. Formoe er også en anerkjent visesanger, og han startet sin musikalske karriere med strofer som «sinnet er mørklagt av depresjon, er midt i ei personlig krise» – noe som er ganske langt fra sjørøvernes skattejakt i Kjuttaviga.

Formoe debuterte på plate med singlen «Og hvis hun kommer hit»/«Midt i byen» på selskapet CBS i 1974. De to sangene ble også inkludert på hans første LP, Beske ballader og blidgjort blues, produsert av Johnny Sareussen og utgitt i 1975. Musikerne som backet Formoe på denne platen var hele Popol Vuh. De neste åtte årene var Formoe omreisende visesanger med flere hundre opptredener. Han ga ut sin andre LP på eget selskap, klippet og limte omslaget på kjøkkenbordet, og skrev sangtekster til bl.a. Rune Larsen, Arve Opsahl og Trond Granlund.

Formoe innledet et viktig samarbeid med multimusikeren Alf Emil Eik på tampen av 70-tallet. Deres første produksjon sammen var albumet Scenespill, der Formoe sang om den unge sjøgutten Pinky for første gang. Han presenterte også Bibbi Lund, ei drømmejente som skulle vende tilbake 20 år senere. En ung Rolf Løvland var pianist og produsent på platen. Et nytt, viktig samarbeid ble påbegynt i 1983, da Formoe laget sangen om apen Julius i Kristiansand Dyrepark. Sangen ble inkludert på barneplaten Livet er toppen! og Formoe ble året etter ansatt som markeds- og underholdningssjef i Kristiansand Dyrepark – en stilling han hadde frem til 1994. Tre nye plater for barn ble laget i løpet av denne tiden, men alle havnet i skyggen av den figuren som Formoe klekket ut sommeren 1989.

Musikken til den første forestillingen om Kaptein Sabeltann ble komponert høsten 1989, med Alf Emil Eik som musiker og arrangør. Sommeren etter – med premiere 9. juli 1990 – dro den fryktede sjørøverkongen på jakt etter skatten i Kjuttaviga for første gang. Mer enn 30 000 billetter ble solgt til forestillingene i Kristiansand Dyrepark, og tidlig i 1992 var tiden kommet for å lansere Kaptein Sabeltann over hele landet. Det skjedde under Spellemannprisen 8. februar 1992, da albumet Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga ble lansert. I løpet av de neste to årene solgte denne platen mer enn 200 000 eksemplarer. Suksessen ble fulgt opp i 1994 med Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga, som solgte 160 000 og innkasserte Spellemannprisen i klassen for barneplater.

15 år etter at han lanserte Kaptein Sabeltann, kunne Formoe notere seg for et platesalg på mer enn 700 000 eksemplarer, en egen spillefilm, helaftens tegnefilm, flere bøker, 350 000 solgte videoer og nesten en million tilskuere til forestillingene i Kristiansand Dyrepark. Det eneste skjæret i sjøen dukket opp i 1995, da Formoe flyttet forestillingene fra Kristiansand Dyrepark til Hvalstrand i Asker pga. økonomiske uenigheter. Men allerede året etter var Kaptein Sabeltann tilbake i de omgivelsene som må sies å være hans rette.

Suksessen med Kaptein Sabeltann har fullstendig overskygget Terje Formoes meritter som visesanger. Det betyr ikke at sjørøveren har tvunget ham til å legge den akustiske gitaren på hylla for godt. På tampen av 90-tallet fikk Formoe lyst til å skrive stillferdige viser igjen, og sammen med produsent Alf Emil Eik spilte han inn en single-CD med tre viser – deriblant en nyinnspilling av «Manndomsprøven», nå med tittelen «Bibbi Lund». Formoe likte dette så godt at han laget en hel CD, Umaskert, som kom ut i mars 2001.

I tillegg til de nevnte platene har Formoe forfattet ti bøker. Kaptein Sabeltann har også avstedkommet fem videoer og et CD-ROM-spill, og i 2000 begynte Aller-gruppen å gi ut aktivitetshefter med den populære sjørøverkongen som sprer frykt på de sju hav, men glede i de tusen hjem.
 

Relaterte personer:

Terje Formoe, Artist

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no