MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no



Vinskvetten

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2006053109363759058823




Revy- og gjøglergruppe fra Salhus utenfor Bergen, startet i 1975 av en gjeng fra idrettslaget Norna-Salhus. Gruppens opprinnelige navn var Salhus-Vinskvetten, en vennligsinnet parodi på den kjente Salhuskvintetten som laget en rekke plater på 60-tallet. Salhus ble fjernet fra gruppenavnet i 1997, for å slippe å bli forvekslet med den nevnte kvintetten. Gruppen har oppnådd stor suksess i Hordaland, med salgstall som bare de aller største norske artister kan konkurrere med: Vinskvetten har solgt rundt 20 000 eksemplarer av hver nye CD-utgivelse.

Vinskvetten fører videre den vestlandske kulturarven fra Salhuskvintetten og Ivar Medaas. Gruppen er først og fremst humorister, men bak gjøgleriene skjuler det seg et sterkt engasjement for kultur og samfunn og en stolthet av egen dialekt

Vinskvetten talte i begynnelsen elleve mann, men innen gruppen platedebuterte i 1984 med singlen «Data-Dagros»/«I fyr’n» var besetningen barbert ned til seks. Samme år laget gruppen et TV-program for NRK; Livet i Rothåla. Våren 1987 gikk gruppen i studio for å lage sin første LP. Besetningen var nå stabil med følgende medlemmer: Bjørn Jensen (vokal, gitar), Gunnar Låstad (bass, vokal), Jarle Farestveit (trekkspill, vokal), Arild Totland (vokal, trommer) og Øyvind Østerbø (vokal, gitar).

Platå ble lansert i oktober 1988. Produsent var Jan Ove Hommel fra Flying Norwegians. Albumet fikk en treg start, men salget tok av høsten 1989 etter at radiostasjoner på Vestlandet begynte å spille et av kuttene; «Fergebillettøren». Denne sangen alene sørget for at Vinskvetten fikk sitt gjennombrudd. Gruppen tegnet deretter kontrakt med Slagerfabrikken, og ga ut singlen «Ein heit ekkel sommarhitt»/«Dag-gry i Miladalen» i juni 1990, men da de senere samme år begynte å planlegge sitt neste album var det uten noe plateselskap i ryggen.

På helså laus (1991) ble innspilt med Yngve Sætre fra Barbie Bones som produsent. Albumet ble en kjempesuksess med nærmere 30 000 i salg. Blant innholdet var «Nåken so passa før meg», hvor teksten var basert på autentiske brev fra spalten «Noen som passer for meg» i Dagbladet. Vinskvetten var nå blant de mest populære artistnavnet på Vestlandet, med fulle konserthus overalt. På nye eventyr (1994) inneholdt nye favoritter som «Lodotten» og «Dans på Grasdal» – en hyllest til striledansene på 70-tallet. Produsent var Geir Luedy fra Chocolate Overdose. Suksessen førte til at det ble laget en bok om fenomenet Vinskvetten, Helselaust!, utgitt på Eide Forlag i 1996.

Rånnyen og Kveitebollen, produsert av Geir Luedy og utgitt høsten 1997, ble en ny kjempesuksess. Vinskvetten ble tilbudt kontrakt med EMI og ga ut samleplaten Dei beste høsten 2000. Platen inneholdt to nye sanger, men det ble med denne ene utgivelsen på EMI. Året etter var Vinskvetten tilbake igjen på sitt eget selskap Pilkapala Radio. (Pilkapala er for øvrig hentet fra visen «Fiskarlåt» av Salhuskvintetten.) Albumet Du sa det var forbi bi bi (2002) inneholdt dansebandparodien «Melodi F – Tango i Quatar». Parodien var så elegant laget at den ble omfavnet til og med av dem som liker dansebandmusikk. Produsent for albumet var Yngve Sætre.

De fem karene som står på scenen har alle sitt alter ego når de opptrer som Vinskvetten. Mest kjent er figurene Bertel (Bjørn Jensen) og Belbert (Arild Totland), som gjerne kan sammenlignes med rollene som Eldar Vågan og Arnulf Paulsen har i Vazelina Bilopphøggers. Vinskvetten har for øvrig følgende motto: «Dei so ikkje ler, får pengane att.» Gruppen har ennå til gode å måtte betale tilbake en eneste billett.
 

Relaterte bedrifter:

Vinskvetten (Utøverinstitusjoner\Band)

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no