Matchstick Sun

Del artikkelen på:
                    |     Mer

I forbindelse med lanseringen av ''Flowerground'' (1989) ble Matchstick Sun sendt til New York av plateselskapet, hvor de spilte for media og bransjefolk, og kritikerne hyllet albumet panegyrisk.

Popgruppe fra Oslo, startet i 1984 under navnet Diamond Dogs av Ivar Eidem (sang, tangentinstrumenter), Rolf Recknagel (gitar) og Bulle (Geir Underdal, trommer). Rune Annaniassen (bass) kom med ved årsskiftet 1984/85. Annaniassen og Eidem hadde vært med i The Cut, mens Recknagel hadde vært innom De Press, og Bulle hadde fortid fra bl.a. Betong Hysteria og Løver og Tigre (se The Aller Værste!), og både han og Annaniassen spilte en stund parallelt i Diamond Dogs og The Popcorn Explosion. Sistnevnte og Eidem hadde dessuten også et virke i Kid D. & The Nightshades.

I starten ble bandet sett på som et obskurt gothband, et kultband som opptrådte på illegale klubber i hovedstaden. Som undergrunnsband opparbeidet de seg troverdighet og godt rykte som liveband. I 1988, etter fire år med samme besetning, tok de Matchstick Sun-navnet, og platedebuterte med singlen «You And Me»/«Bumblebee»/«Candy Man» på Temptation Records. Popen Matchstick Sun bedrev var farget av bakgrunnen fra pønk, nyveiv og post-pønk, og kombinert med litt rock, litt glam og litt 60-talls psykedelia var det en melankolsk mer enn lystig pop de presenterte. Recknagels tekster var også preget av alvor, ettertanke og samfunnsanalytiske betraktninger.

Singlen førte til platekontrakt med BMG Ariola, og i forbindelse med lanseringen av debutalbumet Flowerground (1989) ble bandet sendt til New York og New Music Seminar, hvor de spilte for bransje- og mediafolk sammen med bl.a. The Cosmic Dropouts. Matchstick Sun var på det tidspunktet utvidet med Truls Jedemo (Ping Pop) på keyboards, slik at Eidem kunne konsentrere seg fullt og helt om vokalistjobben. Kritikerne hyllet albumet med panegyrisk adjektivbruk, og bandet fikk Spellemannprisen for beste nykommere i 1989. («You And Me» ble i 1992 brukt i Pelle og Proffen-filmen Giftige løgner.)

Etter oppfølgeren Itchy Bitchy (1990) – et mer variert album, der Eidem sto for 1/3 av tekstene, ble bandet oppløst. Bulle (Geir Underdal) var da allerede en del av The Lust-O-Rama, Annaniassen ble med i Sister Rain mens Recknagel startet Yeahlove Swans (ga ut albumet Lovetech på Polygram i 1992), og spilte senere i Finn Coren-bandet A Full Moon In March. Ivar Eidem trommet i 1991 sammen ny besetning og brukte Diamond Dogs-navnet i livesammenheng. I 1992 var han med i en gjenforening av Norske Gutter. Parhestene Eidem og Annaniassen var i 1994/95 med i Merchants Of Venus, og førstnevnte debuterte i 1996 som soloartist, med albumet Missions Of A Clown (Oh Yeah), hvilket førte til Spellemannpris som beste mannlige artist. Eidem er kjent som en velrenommert kokk. Rune Annaniassen døde av sykdom i 1996.

Flowerground (BMG, 1989)
Itchy Bitchy (BMG, 1990)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten