Heltberg, Hilde

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Hilde Heltberg satte samarbeidet med Marius Müller høyt. Han produserte bl.a. albumet ''Blant konger og lus'' (1997), som inneholdt hiten «Våryr Gry»

Hilde Heltbergs samlealbum ''Du og jeg'' (1984) inneholdt bl.a. «Skrinet med det rare i» og «Når vi deler alt»

Vokalist, gitarist og komponist, f. 30.09.1959 i Oslo. Hun har ingen musikalsk utdannelse, men er utdannet blomsterdekoratør, og har en karriere innen PP-tjenesten. Heltberg startet sin karriere i en talentkonkurranse hvor Stein Ove Berg var dommer. Av ham lærte hun mye om både det å være artist, og ikke minst vokalteknikk. Hun har hatt mange musikalske forbilder opp gjennom årene, men tre kvinnelige artister har alltid stått i sentrum, nemlig Dolly Parton, Emmylou Harris og Linda Ronstadt.

Det første bandet Heltberg spilte med på slutten av 70-tallet, het Uncle John's Band. I 1980 deltok hun i den norske finalen i Melodi Grand Prix og kom helt sist med låten «Maestro».

I 1982 var hun med i Ole Paus-revyen Daba daba – Visst vokser det negre i Mjøsa, Kid, og samme år kom også hennes første soloalbum på Talent, en LP som var produsert av Tore Syvertsen, tidligere bassist i bl.a. Jumbo. Resultatet var et velprodusert popalbum, skjønt det kanskje ikke var helt representativt for hva Heltberg representerte.

I 1982 begynte hun i bandet X-tra, sammen med bl.a. Trond Granlund, og var med der nesten et år, men hun sluttet før albuminnspillingen begynte. Nå begynte plateutgivelsene å komme fra henne. Hun er langt fra stolt av sitt bidrag til soundtracket til filmen Hockeyfeber, mens et av hennes desiderte hjertebarn er albumet På bare bein fra 1983. Produsent var Jonas Fjeld, og hun fikk musikalsk backing av Jonas Fjeld Band. I denne perioden utga hun også en del singler, og i 1984 kom samlealbumet Du & jeg.

Duetter har vært en del av hennes karriere, i 1983 kom den aller første; «Rett sida om grensen» med svensken Örjan Englund. Senere er det blitt flere samarbeidspartnere. Hennes album fra 2003, Don't Come Closer, ble i sin tid påbegynt sammen med Marius Müller, som også hadde produsert albumet Blant konger og lus. Heltberg skrev all musikken på Kari Ivelands album Vektløs. Ellers har hun samarbeidet med bl.a. Paal Flaata fra Midnight Choir, Hege Rimestad, Henning Kvitnes og Lars Håvard Haugen fra Hellbillies.

De siste albumene har kommet med uregelmessige mellomrom. Det siste bidraget på platefronten er en duett sammen med Rita Eriksen på en hyllestplate til Johnny Cash.

Helt på tampen av 2004 laget Iveland en tekst til en forbønnsgudstjeneste i forbindelse med flomkatastrofen i Sørøst-Asia. Hun ba Heltberg skrive melodi, og låten «Hvorfor er det stille nå» er tilgjengelig på Internett. Hilde Heltberg fikk Edvard-prisen i 2002.

Hilde Heltberg (Talent, 1982)
På bare bein (Studio B, 1983)
Du & jeg (Studio B, 1984)
Noe vi deler (Studio B, 1985)
Hilde Heltbergs ballader (Studio B, 1985)
Girls Don't (Pladecompagniet/Stageway, 1991)
Blant konger og lus (24:00/Mega, 1997)
Don't Come Closer (Majorselskapet, 2003)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
HILDE ÄR EN FANTASTISK SÅNGERSKA
Skrevet 28.05.2009 18:29 av Örjan Englund

Hej kära Hilde. Har ju tänkt mycket på dej genom åren. Vi ses i en studio sjunger in en låt och sedan har vi inte hörts på nästan 25 år. Jag har fortfarande mitt musikförlag kvar och har faktiskt planer för ett nytt album i höst med anledning av att jag fyller 60. Och du fyller ju 50 en månad före mej. Maila mej din adress så hör jag av mej. Vi borde göra någonting ihop igen.
Jag har för en vecka sedan en låt ute på nätet.
Kolla in www.nyhetsverket.se Under debatt schlagerblues eller gå in på min företagssida www.englundmusic.se

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten